“Neem een lekkere warme douche voor het slapen gaan.”  Is dit veel gehoorde advies echt zo efficiënt als altijd wordt beweerd? Volgens een onderzoek van het Centre for Sleep Medicine in New York draait alles om de timing van die warme douche. En zij zullen het wel weten, toch?

Let op je lichaamstemperatuur

Je lichaamstemperatuur speelt een belangrijke rol bij het regelen van je innerlijke klok. ‘S ochtends is je lichaamstemperatuur het laagst en deze loopt tot aan de namiddag langzaam op, om vervolgens weer te dalen. Die dalende temperatuur is voor je hersenen een signaal dat het tijd is om te gaan slapen, hierdoor zal je moe worden. Dit is ook precies de reden waarom je het ‘s avonds koud krijgt niks liever wilt dan op de bank onder een dekentje wegkruipen.

Verstoor je dit proces door een warme douche te nemen vlak voor het slapen gaan dan wordt het moeilijker om de slaap te vatten. Je lichaam is immers dan weer opgewarmd. Conclusie: ’s avonds warm douchen kan, mits je het niet korter dan een half uur doet voordat je wilt slapen. Benieuwd naar slaapfabels of wat een koffieslaapje is? Lees het snel.

Slaaplekker!


Share: