Het kopen van een matras gebeurt niet in een dag. De meeste mensen moeten over een grote aankoop als deze even een nachtje slapen. Na dat vervelende nachtje op je oude matras is de beslissing waarschijnlijk snel genomen. Je gaat een nieuw matras kopen en hopelijk gelijk het beste matras natuurlijk! Er zijn een aantal punten waarop je moet letten bij het kopen van een matras.

Welke matras maat neem je, welk soort matras en in welke lichaamshouding val je het liefst in slaap. Het is tenslotte een van de weinige producten waar je het bed mee gaat delen. Laten we snel beginnen zodat je vanavond gerust in slaap kan vallen.

  1. Welk soort bed heb je?
  2. Welk matras soort zoek je?
  3. Matras maten
  4. Lichaamshouding en klachten
  5. Wat koop je naast je matras?
  6. Na het kopen van een nieuw matras?
  7. Online matrassen kopen

Welk soort bed heb je?

Voor het kiezen van het beste matras moet je eerst kijken welk bed je hebt staan. Er zijn geen optimale combinaties, maar wellicht handig om wat termen en bedden nader te bekijken.

Boxspring

De boxspring is misschien wel het populairste bed van het moment. Dit terwijl het slechts een bedbodem is dat een matras mist. Nouja, eigenlijk zitten er in de onderboxen onwijs veel veren. Deze veren zitten daar om het matras optimaal te ondersteunen. Het is een van de populairste bed soorten omdat het type bed in elke kamer past. De boxspring is gemakkelijk in verschillende stijlen te verkrijgen. Je kan een boxspring zonder hoofdbord hebben, maar inclusief hoofdbord ziet de boxspring er volgens ons toch echt beter uit.

Ledikant

Een ledikant is snel gezegd een bedombouw. Ledikanten zijn er in ontelbaar veel mogelijkheden, type en soorten. In een ledikant wordt een bedbodem geplaatst en hierop komt het matras te liggen. Een ledikant verbergt dus de anders zo kaal uitziende bedbodem. Meer dan dit is het niet! De essentie is het kiezen van een goed bedframe en bedbodem. De ledikant laat het geheel vervolgens in je slaapkamer passen.

Waterbed

Een waterbed kopen is een hele opdracht. Daarnaast vereist een waterbed de nodige onderhoud na de aanschaf. Dit is belangrijk om in het achterhoofd te houden als het kopen van een waterbed een optie voor jouw is. Er zijn twee soorten waterbedden:

  • Hartside waterbed (ledikanten)
  • Softside waterbed (boxspring variant)

Welk matras soort zoek je?

Er zijn zoveel soorten matrassen om uit te kiezen. Dit kan ongelofelijk verwarrend zijn. Daarom lijkt het ons handig om kort en krachtig te vertellen wat de meest voorkomende matras soorten zijn. Zo kies jij gemakkelijk welk matras bij jouw past

Welk soort matras

Traagschuim matras

Het traagschuim matras staat bekend als het matras dat zich aanpast aan je lichaam. Dit schuim doet er lang over om zijn vorm terug te krijgen. Dit geeft het de mogelijkheid om zich aan jouw lichaam aan te passen. Vandaar de vaak gebruikte term “memory foam”. Het visco-elastische schuim wordt in combinatie met ander schuim gebruikt. Dit omdat het Traagschuim anders te weinig weerstand biedt. De traagschuim laag is vaak de toplaag van het matras en dat resulteert in extra comfort. Lees meer over traagschuim matrassen.

Koudschuim matras of HR (High Resillience)

Een koudschuim matras is een comfortabel matras. Door de open celstructuur maar hoge dichtheid biedt dit matras een goede veerkracht. Dit is de “High Resilience” die door het PU schuim wordt gegeven. Dit matras staat tevens bekend om zijn ventilerend vermogen en dat er nauwelijks kuilvorming plaatsvindt.

Pocketvering matras

Het pocketvering matras bestaat zoals de naam al doet vermoeden uit pocketveringen. Deze metalen veren zijn verzameld in een “pocket”. Al deze veren en pockets werken afzonderlijk van elkaar voor ultiem comfort. De pocket heeft een buitenkant die is gemaakt van schuimrubber. Dit om ervoor te zorgen dat de metalen veren niet door het matras je rug inschieten.

Latex matras

Dit matras is gemaakt van natuurlijk materiaal of synthetisch rubber.  Latex matrassen zijn over algemeen zeer comfortabel en soepel. Het matras kan in sommige gevallen koel aanvoelen en niet altijd even goed ventileren. Het latexschuim is vooral te vinden in duurdere matrassen. Lees meer over de steun die een latex matras kan bieden.

matras maten voor iedereen

Matras maten

Eenpersoons matras 80×200

Eenpersoons matrassen is de kleinste matrasmaat die comfortabel genoeg is voor kinderen, tieners en volwassenen.  Dit type matras is geschikt voor iedereen met een kleine woonsituatie zoals een studio-appartement of gedeelde kamer. Het matras is minder voor koppels, langere volwassenen of mensen die zich over het gehele bed willen uittrekken.

Andere veel voorkomende eenpersoons matras maten:
Eenpersoons 70×200 | Eenpersoons 90×200

Twijfelaar 120×200

Nee, we hebben het niet over jouw! Je goed laten informeren is niet twijfelen. Het twijfelaar matras is een populair matras onder consumenten. Het is vooral terug te vinden in studentenkamers en gastenkamers. Dit matras wordt veelal gebruikt door studenten en jonge volwassenen. Omdat dit matras een stuk groter is dan het eenpersoons matras, biedt het net wat extra ligcomfort. Voor de meeste koppels is deze variant net iets te klein.

Andere veel voorkomende twijfelaar matras maten:
Twijfelaar 100×200 | Twijfelaar 140×200

Tweepersoons matras 160×200

Het tweepersoons matras is het matras voor stelletjes. Het biedt voldoende ruimte om lekker te bewegen en de ideale slaappositie te vinden. Dit matras is natuurlijk ook geschikt voor kinderen, studenten en volwassenen. Verder is er gemakkelijk ruimte voor de gezelligheid van een huisdier. Voor het formaat van dit matras moet echter wel de ruimte zijn. Mocht deze ruimte er niet zijn is de twijfelaar een goede oplossing. Het  2 persoons matras is in elke soort verkrijgbaar. Van traagschuim en koudschuim tot pocketveringen.

Queen matras 180×200

Voor de ultieme luxe zijn er de Queen size matrassen. Het is geschikt voor de langere volwassenen en kinderen. Daarnaast is dit matras in de breedte aanzienlijk groter dan zijn voorgangers. Uit je bed vallen wordt nog een hele opgaven! Dit matras is het ideale matras voor gezinnen. Er is ruimte voor de ouders, kinderen en huisdieren die het niet kunnen laten om op het bed te springen. 

Andere veel voorkomende Queen matras maten:
Queen matras 200×200 | King matras 200×200

Lichaamshouding en klachten

Niet tegen jezelf liegen, ook jij slaapt in de foetushouding. Toch de lekkerste houding om naar dromenland te vertrekken. Dit is alleen niet waar we op doelen. Er zijn matras soorten die beter zijn voor mensen die gedefinieerd worden als rugslapers. Daarnaast zijn er specifieke matras soorten voor zijslapers en buikslapers. Lees wat onze Fysiotherapeut over rugklachten en matrassen te zeggen heeft. 
 
Andere aspecten zijn je postuur, lengte en lichaamsgewicht. Als je wat zwaarder bent kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een iets grotere matras dikte te nemen. Hierdoor wordt het lichaam iets meer opgevangen, maar het resulteert niet per se in een beter ligcomfort. Een matras kan daarnaast helpen om fysieke klachten te verlichten. Als u rugklachten heeft of andere gewrichtsklachten kan het  handig zijn een specifiek matras materiaal te kiezen. Een laatste punt om op te letten is als u last heeft van allergieën. Tegen huisstofmijtallergie kun je een speciale matrasbeschermer om je matras doen die gemakkelijk te wassen is.

rugklachten matras

Wat koop je naast een matras?

Na het kopen van een matras ben je meestal klaar. Echter, een matras gaat lang mee en die wil je  goed onderhouden. Er zijn enkele matras accessoires die ervoor zorgen dat je matras langer meegaat. Hoe lang een matras meegaat is namelijk waar je de waarde pakt van je investering. De levensduur van een matras ligt gemiddeld tussen de 7 en 12 jaar.  Enkele matras producten om te kopen zijn:

Boxspring of bedframe
Je matras wilt ook lekker liggen. Echter, als je bedbodem of boxspring nog goed is hoeft dit niet. Een nieuw matras zal het ligcomfort al voldoende verhogen. 

Topmatras
Een topmatras leg je over het matras heen. Wie had dat gedacht?! Een topmatras is niet noodzakelijk, maar het kan wel een verbetering van het ligcomfort zijn. Het voorkomt geen slijtage van je matras maar voegt zeker de benodigde bescherming toe. 

Matrasbeschermer
De matrasbeschermer is een uitstekende uitbreiding van je matras. De meeste matrasbeschermers zijn ventilerend, waterafstotend en vuilwerend. Het vuilwerende aspect is top voor mensen met een huisstofmijtallergie. 

Vergeet de basis niet zoals: lakens, dekbed en hoofdkussens

Na het kopen van een matras

Er zijn nog een aantal laatste tips die wij willen meegeven. Deze tips moeten ervoor zorgen dat de levensduur van je matras wordt verhoogd. Een eerste en belangrijke tip die vaak vergeten wordt is het omdraaien van je matras. Zie het als een onderhoudsbeurt aan je matras. Het kan namelijk kuilvorming voorkomen en dus zorgen voor een langere levensduur van je matras. Gebruik daarnaast de eerder gegeven tips van het topmatras en de matrasbeschermer.

Online matras kopen

Online een matras kopen? Is dat wel een goed idee? Wij vinden van wel, want het biedt ook extra voordelen. Als je een matras gaat kopen moet je er wel zeker van zijn dat deze echt goed ligt voor de komende 10 jaar. Het is onmogelijk om daar achter te komen door 5 minuten, met je kleding aan, op een matras te liggen in een woonboulevard. Je lichaam heeft namelijk twee tot drie weken nodig om aan een matras te wennen, zeker aangezien je lichaam voor een lange tijd gewend is geraakt aan je oude matras. Als je dus een matras gaat kopen zonder er echt een paar weken op geslapen te hebben weet je nog niet of je deze 10 minuten of 10 jaar lekker vindt liggen. Wij hebben ons matras ontwikkeld in samenwerking met studenten van de TU Delft. Bij Matt Sleeps mag je daarom een matras 120 dagen uitproberen! Dit zorgt ervoor dat je zeker bent van je aankoop en je ook rustig, zonder druk, kan ervaren of het matras geschikt is voor jouw lichaam. Ligt de Matt niet lekker? Dan pas je hem toch gewoon even aan! Matt is het enige aanpasbare matras van Nederland.

 

Matras kopen online

Lees ook:
Fysio over rugklachten na het slapen | Het aanpasbare matras | Latex matras


Share: