Martijn Britsemmer wordt ook wel ‘the fixer’ genoemd, is specialist in het herstel van schouder- en lage rugklachten en helpt zijn patiënten in zowel Amsterdam als in zijn hometown Zeist. Hij is sportfysiotherapeut en vertelt graag over zijn ervaring als sportfysiotherapeut en het belang van een goed matras en slaap op het lichaam.

Je bent gespecialiseerd in rugklachten, is die klacht dan zo veel voorkomend?

Door veel kantoorwerk zijn mensen steeds meer een zittend bestaan gaan leiden, dit werkt rugklachten absoluut in de hand. Daarnaast zit de oorzaak vaak in overbelasting: een slechte (slaap)houding, overgewicht of eenzijdige belasting zoals altijd slapen op dezelfde zijde, je tas altijd over dezelfde schouder dragen of je kind altijd met dezelfde arm dragen. Simpele dingen die de fysieke balans in je lichaam slechter maken. ​80% van de mensen die zich bij mij melden heeft rug gerelateerde klachten, vooral de lage rug is veel voorkomend.

Hoe belangrijk is rust voor het herstel van (rug)klachten?

Rust is een van de belangrijkste factoren voor herstel. Maar rust is zeker niet alleen van belang bij overbelasting, ook voor een gezond lichaam is rust cruciaal. Als we namelijk niet voldoende slapen, gaan we op termijn roofbouw plegen op ons lichaam. Het lichaam doorloopt tijdens de slaap een aantal keer de slaapcyclussen. Ontspannen en ongestoord een aantal deze keer deze cyclussen doorlopen is cruciaal voor zowel lichamelijk als mentaal herstel.

Dus een paar nachten goed slapen is de oplossing als ik rugklachten heb?

Nee zeker niet, hard werken aan je herstel is het allerbelangrijkst voor je herstel, daar staat tegenover dat je goed kan en moet rusten.  Zorg dat je echt lekker ligt op een matras zodat je je benodigde rust krijgt waardoor je kunt herstellen.

Ok, maar wat kan ik dan doen?

Genoeg bewegen en minder zitten. Pas op een makkelijke manier meer dagelijkse bewegingen toe. Ga bijvoorbeeld zelf je koffie halen of ga via de trap op een andere verdieping naar het toilet en denk eens na over de eerder genoemde ingeslepen patronen en probeer die aan te passen. Daarnaast is het dus belangrijk om voldoende te rusten en om dat te doen op een goed matras waardoor het lichaam de juiste ondersteuning krijgt. Het juiste matras kan de wervelkolom precies in de juiste ontspannen houding leggen en hierdoor overmatige spanningen of pijnen verminderen. Een goed matras is bij mijn patiënten een van de sleutels tot succes!

Hoe weet ik dan wat een goed matras is voor mijn rug?

Je matras moet passen bij je lichaamsbouw en lichaamsgewicht. Bepalend is de hardheid of zachtheid van je matras voor de beste ondergrond voor een neutrale wervelkolom. Een matras moet steun geven als je er volledig ontspannen op ligt. Dit kan je testen in de winkel, maar hier lig je er vaak maar enkele minuten op. En 1 ding is zeker: als je slaapt ben je veel meer ontspannen, dus wakker een matras testen in een winkel geeft je lang niet altijd het juiste beeld.

Is dit ook de reden waarom je je patiënten Matt Sleeps adviseert?

Ja onder andere inderdaad. Omdat je het matras 120 dagen kunt uitproberen, zodat je zeker weet dat je echt ontspannen het matras hebt kunnen proberen en dat je rug de juiste ondersteuning krijgt. Het is de ideale test. Daarnaast ben ik groot fan van de aanpasbaarheid van het matras. Via de website geef je bepaalde voorkeuren op, net als in de winkel. Maar het verschil is nu, dat je het matras thuis nog kan fine-tunen met de juiste hardheid en je eventuele partner hoeft niet eens op dezelfde hardheid te slapen.

Ik zeg doen, met of zonder rugklachten!


Share: