Wat is een traagschuim matras?

Een traagschuim matras staat bekend als het matras dat zich vormt naar je lichaam. Andere benamingen voor het matras zijn: memory foam matras, NASA-schuim matras, visco-elastisch schuim matras en traagfoam matras . Het gebruik van traagschuim, en de daarbij behorende techniek, zorgt voor minder drukpunten op je lichaam. Traagschuim matrassen zijn bij uitstek goed voor mensen met gewrichtsklachten, rugklachten of mensen die minder druk op hun spieren willen in de nacht. 

Een traagschuim matras bestaat uit polyurethaan. Dit is een synthetisch schuim met een open celstructuur. Echter, het matras bestaat uit meer dan alleen het traagschuim. Vaak is het traagschuim slechts een omhulsel of de afdeklaag van het matras. De kern van het matras is in de meeste gevallen gemaakt van koudschuim of pocketveren. Een matras volledig van traagschuim maken is geen aanrader. Het matras zal veel te zacht worden en geen ondersteuning meer bieden. Juist door de combinatie van verschillende materialen voelt het traagschuim zo comfortabel aan.

Wat zijn voordelen van een traagschuim matras?

Voordat je een nieuw matras koopt wil je natuurlijk vergelijken. Traagschuim matrassen bieden een uitstekend ligcomfort. Het ontstaan van kuilvorming is bijna onmogelijk bij dit soort matrassen. Enkele voordelen van dit matras zijn:

  • Past zich naar je lichaam aan
  • Uitstekende ondersteuning
  • Verlicht druk op het lichaam
  • Nauwelijks tot geen kuilvorming
  • Gaat gemiddeld 10 jaar mee

Wat zijn de minpunten van een traagschuim matras?

Elk materiaal heeft zijn voor en nadelen. Een veel genoemd nadeel van traagschuim is het ventilerend vermogen. Dit staat in combinatie met hoe het materiaal reageert op temperatuur. De nadelen van een traagschuim matras zijn:

  • Ventilatie is niet optimaal
  • Gevoelig voor temperatuur
  • Lastig bewegen

Waar komt de naam traagschuim vandaan?

Traagschuim kent vele namen zoals; visco-elastisch schuim, memory foam, NASA-schuim of geheugenschuim. Al deze namen refereren aan een materiaal dat wanneer het wordt ingedrukt het langzaam zijn vorm terugneemt. Traagschuim is een NASA-uitvinding om tijdens de lancering van een raket de enorme versnellingskrachten op te vangen om zo de druk beter over het lichaam van de astronaut te kunnen verdelen. Tegenwoordig onmisbaar in een modern matras. Traagschuim reageert op lichaams- en omgevingstemperatuur. Wanneer het materiaal wordt verwarmt, wordt het soepeler. Het wordt veel in matrassen gebruikt omdat het materiaal het gewicht verdeelt, het aantal drukpunten vermindert en goed ventileert door de opencellige structuur.

Wat is de SG-waarde van een traagschuim matras?

De SG-waarde wordt gebruikt om aan te geven hoeveel kilo schuim er in een kubieke meter zit. SG is de afkorting voor “soortelijk gewicht”. De waarde varieert meestal tussen de 20 en 80. Door te kijken naar de hoogte van de SG-waarde kan je een inschatting maken van de veerkracht, duurzaamheid en ligcomfort van het matras.

Goed slapen op een traagschuim matras

Traagschuim en lichaamswarmte

Traagschuim is erg gevoelig voor warmte, het reageert ook op lichaamswarmte. Normaal is traagschuim redelijk stug, maar zodra het warmer wordt vervormt het materiaal en ervaar je het luxe comfort. Ook in de zomer en winter zal traagschuim anders aanvoelen, in de winter voelt traagschuim iets stugger aan dan in de zomer.

Traagschuim matras online kopen?

Een geheel traagschuim matras wordt vaak ervaren als een zacht matras, je zakt er erg ver in weg en draaien kan hierdoor moeilijk worden. Daarom wordt traagschuim bijna altijd gecombineerd met andere materialen. Waar het traagschuim bij veel conventionele matrassen de toplaag vormt, hebben   we bij Matt ervoor gekozen om traagschuim als middelste laag te gebruiken. Dit voorkomt het bekende probleem dat door het aanpassende vermogen van traagschuim je lichaam omsloten wordt en je het erg warm krijgt. Dus bij Matt wel de lusten niet de lasten!


Share: