Wij zijn natuurlijk gek op slapen. Het liefst zouden we elk uur van de dag doorbrengen met ons favorieten matras. Toch nemen we vaak genoegen met wat uurtjes minder slaap hier en daar. Hiermee bouwen we een slaaptekort en slaapschuld op. Die spannende aflevering van je favoriete Netflix serie kon namelijk echt niet wachten tot morgen, het was iets té gezellig in de kroeg of hoeveel schaapjes je ook telde, van slapen kwam het niet. Ach ja, die verloren uurtjes slaap halen we wel weer in. Toch?

Echte Slaapfabels

Je verloren uurtjes slaap inhalen, de uren die je voor 00:00 s’nachts slaapt tellen dubbel en 8 uur per nacht slapen is een must. Je hebt ze vast allemaal al een keer gehoord of uitgeprobeerd. Dit zijn echter geen feiten, maar fabels en Matt rekent voor eens en altijd met ze af.

Iedereen heeft 8 uur slaap nodig

Hier kunnen we kort maar krachtig over zijn: de slaapbehoefte van 8 uur bestaat niet. Het is zo dat veel slaapexperts 8 uur slaap als advies geven, maar dat wil niet zeggen dat 8 uur slaap het beste werkt voor jou. Focus je minder op hoeveel slaap je zou moeten hebben en slaap zolang jij je er goed bij voelt. Je hebt langslapers en kortslapers. Kortom: het verschilt van persoon tot persoon.

De uren slaap voor 00:00 uur tellen dubbel

Het maakt niet uit wanneer je slaapt en tijdens welke uren van de klok dit gebeurt. Slaap is namelijk op te delen in een cyclus van 5 fasen, waarbij we telkens van een lichtere naar een diepere slaapfase gaan, gevolgd door een periode van REM slaap. De eerste drie fases van je slaap, de kernslaap, worden gedomineerd door je diepere slaap. De eerste vier uur zijn het belangrijkst voor je herstel maar dit hoeft niet te gebeuren voordat de klok 00:00 uur slaat.

Verloren uurtjes slaap inhalen

Tot diep in de nacht aan een deadline gewerkt of de hele nacht klaarwakker naar het plafond liggen staren? De uurtjes slaap haal je helaas niet in met uitslapen in het weekend. Het onderbreken van je slaappatroon door de ene nacht niet of weinig te slapen en de volgende nacht extra veel te slapen, brengt je biologische klok in de war. Door langer te slapen voel je je uiteindelijk namelijk futloos en luier. De makkelijkste manier om dit tegen te gaan is om elke dag rond dezelfde tijd te gaan slapen en op te staan. Yep, dus ook in het weekend.

Sorry to break the news but there are no shortcuts when it comes to sleep!


Share: