We weten het allemaal maar het lukt ons zelden: de bekende acht uur slaap per dag. Met het weekend in het vooruitzicht praat je je korte nachtjes goed en denk je dat je dan ‘je slaap wel inhaalt’. Maar is dit eigenlijk wel mogelijk?

Slaaptekort of Slaapschuld?

De officiële term voor het tekort aan slaap werd door professor William C. Dement geïntroduceerd: slaapschuld. Volgens hem wordt een slaaptekort van één nacht opgeteld bij de slaaptekorten die ontstaan zijn tijdens vorige nachten. De opgebouwde slaaptekorten, ‘slaapschulden’, moeten later moeten terugbetaald worden. Volgens de professor is de enige manier om dit te doen door meer te slapen.

Gelukkig worden we door ons lichaam meer gematst dan door de ABN of ING en hoeven we minder uren ‘terug te betalen’ dan we ons lichaam schuldig zijn.  Onze hersenen hebben een ingebouwd mechanisme waardoor ze de diepe slaap kunnen verlengen en zo de slaapefficiëntie kunnen vergroten. Hierdoor hoeven we maar ongeveer ⅓ van de slaaptijd in te halen die we hebben gemist. BONUS!

Slaaptekort en slaapschuld

Slaapschuld opbouwen of aflossen?

Klinkt te gek natuurlijk en dat is het ook een beetje. Elke week een slaaptekort opbouwen en die inhalen in het weekend is namelijk niet the way to go. Om slaapschuld in te halen moet je een aantal dagen in die diepe slaap komen. Je kunt dus beter een paar dagen een half uurtje eerder naar bed gaan dan het hele weekend in je bed blijven liggen (en-en is natuurlijk nog beter!).  Daarnaast is een chronisch slaaptekort ook niet meer volledig in te halen dus maak geen gewoonte van je korte nachtjes!

Maar nog veel beter dan schaapschuld inhalen is natuurlijk om deze uberhaupt niet op te bouwen. De oplossing is simpel, zorg voor een geweldige reden om elke avond een sprintje naar je bed te trekken! Wat deze reden is? Wij weten het wel! 😉


Benieuwd naar slaapfabels of wat een koffieslaapje is?


Share: