Gapen na de lunch, dichtvallende ogen tijdens de maandagochtend en vrijdag het weekend vieren met een innige omhelzing met je afstandsbediening. Komt het je bekend voor? Dan is het hoog tijd om eens de grote slaap-ik-wel-genoeg-test uit te voeren. Klinkt moeilijk, is het niet.

Om de grote slaap-ik-wel-genoeg-test uit te voeren heb je slechts een bord, een lepel en een timer nodig. Whut? Ja echt! De bedoeling is dat je midden op de dag in bed gaat liggen (daar zijn wij natuurlijk sowieso groot fan van!) en test hoe lang het duurt voordat je in slaap valt. Zet je timer aan vlak voordat je je ogen dicht doet en houd de lepel in je hand, net over de rand van het bed. Daaronder plaats je het bord.

Zodra jij in slaap valt, ontspannen de spieren van je hand en zal je lepel op het bord kletteren. Wordt je wakker van dit geluid? Check dan op je timer hoelang het duurde voordat je in slaap viel. Staan er meer dan 15 minuten op de teller? Niets aan de hand. Tussen de tien en 15 minuten heb je een matige slaapstoornis maar was jij al binnen vijf minuten in dromenland, dan heb je echt een slaaptekort.

Wat te doen tegen slaaptekort?

Uiteraard kan je je slaaptekort aanvullen door simpelweg meer te slapen. Door een paar dagen eerder naar bed te gaan kan je je slaapschuld inhalen. Lees daarvoor meer in het artikel over slaapschuld. Tik jij elke nacht gewoon netjes de bekende acht uur aan en ben je nog steeds heel erg moe? Dan is er misschien iets anders aan de hand. Je slaapritueel, eetpatroon en je matras kunnen je slaap ontzettend beïnvloeden. Wanneer je lichaam ’s nacht niet helemaal kan ontspannen omdat je bijvoorbeeld te weinig ondersteuning hebt van je matras dan wordt je echt niet uitgerust wakker.  Wil je meer weten over de samenstelling van het Matt matras? Lees dan hier meer over het matras!


Share: